Over Ootmarsum

Welkom in Ootmarsum!

Fijn dat u heeft gekozen om naar Ootmarsum te komen, een fantastische keuze die u niet teleur zal stellen. Ootmarsum is een dertiende eeuws stadje met toen verkregen stadsrechten. Het is niet alleen één van de oudste steden van Twente met een bijzondere geschiedenis maar het onderscheidt zich in veel opzichten van andere plaatsen in de regio.
Ootmarsum is ‘zo enig en anders’. Vanwege het middeleeuwse stratenpatroon is Ootmarsum bijzonder voor de mensen die er wonen, maar vooral ook voor de vele toeristen die het stadje bezoeken. Het lijkt of de tijd er heeft stil gestaan.

De rijke historie van het stadje herkent u direct. U wandelt als het ware door het verleden heen. Het verleden met zijn bijzondere gebouwen als de twee kerken, het oude stadhuis, het Cremershuis, het Educatorium, het Drostenhuis, om maar een paar panden te noemen. Bij het Openluchtmuseum aan de rand van de stad, waarin de geschiedenis van het Land van Heeren en Boeren door de eeuwen heen wordt belicht, is de oude Commanderie van Ootmarsum herbouwd, aangevuld met ’n echte bierbrouwerij vernoemd naar Koning Othmar.

Maar Ootmarsum is meer dan alleen historie. Wat te denken van de vele, vaak eeuwenoude tradities als het vlöggel’n met Pasen, de rondgang van de Nachtwacht van Oud op Nieuw en niet te vergeten het blazen op de midwinterhoorn tijdens de Advent (in de aanloop naar Kerstmis).

Maar denk vooral niet dat Ootmarsum enkel oud en traditioneel is, Ootmarsum staat ook voor bijzondere kunst. Niet voor niets profileert Ootmarsum zich al jarenlang met succes als ‘het Kunststadje van het Oosten’. Ootmarsum telt tientallen kunstgaleries, kunsthuizen. De kleurrijke schilderijen van onze plaatselijke schilder Ton Schulten, kunt u bewonderen in zijn eigen moderne museum, dominant in het centrum.

We hebben het dan nog niet eens gehad over de prachtige natuur rondom Ootmarsum met zijn eeuwenoude glooiende essen, de Kuiperberg en natuurgebieden als het Springendal en de Vasserheide, die grenzeloos tot in Duitsland reiken.

Ootmarsum is wandelen – winkelen – fietsen – vissen – goede restaurants, ruimte en rust ……en niet te vergeten…. kunst, eigenlijk te veel om op te noemen.

Kortom, we hopen dat u in Ootmarsum zult genieten van al het moois dat ’t leven te bieden heeft.

Geschiedenis van het stadje.

Ootmarsum is een eeuwenoud stadje dat al in 126 na Christus werd gesticht door een Frankische veldheer Othmar. Het stadje lag eeuwenlang min of meer verstopt in een weinig bezochte uithoek van Twente. Veldheer Othmar noemde de kleine al bestaande nederzetting naar zichzelf: ‘Othmarsheim’.

Midden in het centrum van de stad, waar nu de grote RK kerk staat, werd rond het jaar 700 een klein houten kerkje gebouwd door een aantal geloofs­verkondigers, waaronder Marcellinus. Daarmee werd Ootmarsum dé uitvalsbasis voor de verdere kerstening van Twente. Als beloning verleende de bisschop van Utrecht aan Ootmarsum, zo rond het jaar 1300, officieel stadsrechten. Deze erkenning werd later bevestigd door de bisschop van Henegouwen en zo werd Ootmarsum een echte vestingstad.

Heden ten dage gaan de Ootmarsummers nog steeds prat op hun stadsrechten. Zeg vooral niet: ‘wat is Ootmarsum toch een leuk dorpje’…..want ondanks de goede bedoeling, ‘beledig’ je de inwoners van Ootmarsum. (lees maar eens de tekst van het stadslied)

Prins Maurits bevrijdde tijdens de 80 jarige oorlog Ootmarsum van de Spanjaarden. Ook Lodewijk Napoleon heeft in 1809 geregeerd in Ootmarsum.

Nu, in 2024 telt de stad ruim 4500 inwoners die veelal buiten rondom het oude centrum wonen. Maar het verleden is hier nog steeds springlevend! Dat beleef je, wandelend langs de vele smalle straatjes en steegjes en te slenteren over de met oude veldkeien geplaveide pleintjes. Links en rechts zie je schilderachtige oude panden al dan niet voorzien van waterputten die overigens al lang niet meer worden gebruikt.

Veel kunstenaars voelden zich door die schilderachtige omgeving aangetrokken en dat heeft ervoor gezorgd dat Ootmarsum heden ten dage een sfeervol stadje is waar kunstenaars en kunstliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten in de vele galerieën. Er zijn werken te bewonderen van bekende kunstenaars maar ook veel kunst van aanstormend talent. Niet voor niets staat Ootmarsum in Nederland bekend vanwege zijn kwalitatief hoogstaande kunstmarkt die ieder jaar in het laatste weekend van augustus wordt gehouden.

Winkels & Horeca.

Ootmarsum heeft naast de vele galerieën een zeer gevarieerd winkelaanbod. Van antiek- tot trendy winkeltjes, kledingzaken voor jong en oud, woonaccessoires en woninginrichting. Alle winkels zijn op zondag geopend. Natuurlijk biedt Ootmarsum u naast diverse musea ook talloze horeca- en terrasgelegenheden, waar u natuurlijk ook ’n echt Othmar biertje kunt proeven. Voor de dagelijkse boodschappen bezoekt u het dichtbij gelegen winkelcentrum ‘de Meierij’; daar vindt u o.a. twee supermarkten (Albert Heijn en Lidl), een verse bakker, een keurslager en een drogisterij, maar ook een fietsenmaker.

Maak kennis met Ootmarsum en de Twentse taal want dit lied kennen alle Ootmarsummers.

Oatmöske!

Refrein: 
Oatmöske, joa zu’n stad is er maar een
Oatmöske, Oatmöske, dat bist doe alleen.
De essen, de hei en ok het Springendal.
Oatmöske, Oatmöske, doe treks mie oaweral.

Woar greuit de siepels better dan hier.
Woar vindt de gasten steeds het meest vertier.
Gebouwen, de kark völ is d’r oald.
Zol ’t doarum ok kommen dat wie van die hoalt.

Refrein:
Boaven op den Kuuperbarg, doar kö’j van alle zeen.
Wied in de rondte,alles lik zo klein.
De koel doar van de Schoelt dat is het begin.
Natuur is doar zo prachtig, ie kiekt d’r deepe in.

Refrein:
Goat deur de Keerweer, ’t Stieplhoes steet doar.
Goat deur de ströätkes, oaweral is ’t kloar.
Goat langs de Wallen, zo kö’j in ’t roond.
Goat noar het Springendal doar ia ’t zoa gezoond.

De omgeving Ootmarsum.

Omgeving Ootmarsum

Wandelen.

Vanuit de vakantiebungalow wandel je in 5 minuten naar de Kuiperberg waar je een fantastisch uitzicht hebt op plaatsen als Oldenzaal, Enschede maar je ziet ook de Duitse steden Bad-Bentheim en Nordhorn liggen. De ANWB oriënteertafel laat je eigenlijk heel Twente zien. Deze prachtige plek biedt nog veel meer, zoals bijv. de kleinste watertoren van Nederland (Amsterdamse school stijl), de oude Joodse begraafplaats maar ook de herinneringsmuur waarin het ontstaan van het glooiende Twentse landschap met haar geschiedenis wordt uitgelegd. En niet te vergeten het prachtige glazen monument van Willem Wilmink

Het is leuk te weten dat Ton Leeuwenkuijl, uw gastheer, jarenlang het onderhoud heeft van de Joodse begraafplaats uitgevoerd. Het Kruisbeeld, geplaatst na de Tweede Wereldoorlog, als dank dat Ootmarsum redelijk gespaard is gebleven tijdens de oorlog, wordt nog steeds door ons verzorgd.

Vasserheide.

Vanaf de vakantiebungalow overstekend naar het Lädderke, wandel je richting de Vasserheide. Een gebied vol archeologische monumenten zoals oude grafheuvels. Al wandelend word je verrast door de stilte op dit heideveld, de doorkijkjes en voor je ’t weet wandel je naar restaurant Tante Sien in Vasse waar het kumke koffie klaar staat.

Vrijwel alle wandelpaden en de routes van het wandelnetwerk laten u historische elementen en dus de geschiedenis van Noordoost Twente zien.

Wandelen in het dal van de Mosbeek.

Wandel ook eens door het Dal van de Mosbeek en bekijk de molen van Bels, (heerlijke pannenkoeken) en de watermolen van Frans in Vasse. Laat je informeren in het Bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. Vergeet niet te genieten van het uitzicht op de Galgenberg en wordt verrast door ‘de cirkels’ van Jannink in het plaatsje Mander.

Het Springendal.

Dé trots van Twente is ’t natuurgebied het Springendal. Misschien wel het meest uitgestrekte bos en heidegebied van Twente waar je de stilte kunt horen! Dit gebied staat landelijk bekend als dé donkerste en stilste plek van Nederland.

De schilderachtige kwelvijvers, smalle beekjes met hun watervalletjes midden in het bos, geven je het gevoel van volmaaktheid. Het glooiende landschap, weilanden, vennetjes, hooilanden, heide en historische boerderijen plus het lekkere kumke koffie met appeltaart bij Hoeve Springendal, maken ‘het plaatje’ compleet. 

Fietsen.

Als je naar Ootmarsum komt dan mag je niet vergeten de fiets mee te nemen. Natuurlijk kun je ook een fiets huren bij de plaatselijke fietsenmaker.

Het glooiende Twentse landschap is daarvoor zeer uitdagend. In deze streek is het nog steeds erg rustig en de vele landelijke weggetjes en fietspaden bieden u samen met de gezellige kroegjes en de vele ‘rustpunten’ altijd veel fietsgenoegen.

Graag wijzen we u op de fietsroute naar Huize Singraven en daarna richting Beuningen en de Lutte. Fiets ook eens zo’n 8 km. richting de Bergvennen, een schitterend natuurgebied langs de Duitse grens.

Vanuit onze vakantiebungalow kun je een fietstocht starten langs het kanaal met zijn unieke flora, naar Nordhorn in Duitsland. Ooit is dit kanaal met de hand uitgegraven om een vaarverbinding te maken vanuit Duitsland naar Nederland. Al jaren wordt het kanaal niet meer bevaren waardoor het een oase van rust is voor veel watervogels en planten. Fietsen langs ‘het kanaal’ is daarom een toeristische attractie voor natuurliefhebbers geworden. Deze en meer fietsroutes liggen klaar in uw bungalow.

Maar u kunt de vele fietsroutes in de regio Ootmarsum ook vinden op:

https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/zoeken/ootmarsum

Vissen.

Als je van vissen houdt dan is vakantie houden in ‘de Kateeker’ een feest. Vanuit de tuin loop je rechtstreeks naar de visvlonder aan het water dat de Kleikoel wordt genoemd.

Eigenlijk is de Kleikoel een voormalig kleigat, waar tot in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, klei uit werd gedolven voor fabricage van metselstenen.

Deze steenfabriek is toen afgebroken. Kwel- en bronwater hebben samen met regen het ruim 7 meter diepe kleigat omgetoverd tot een prachtige visplek met veel karper, baars en andersoortige witvis. Alleen de bewoners van de 4 aangrenzende huizen kunnen en mogen gebruik maken van deze visplek.

Daarom kun je alle visspullen rustig laten liggen als vanuit de vakantiebungalow wordt geroepen: ‘de koffie is klaar’ of ‘je biertje staat koud’.

Naast vissen in de Kleikoel, kan er ook worden gevist in het kanaal Almelo-Nordhorn en op de mooie grote visvijvers van ‘Wild’ in Reutum. www.wild.nl